Logo PANS

ROLNICTWO I EKONOMIKA AGROBIZNESU

Rodzaj studiów: Studia podyplomowe

Rok akademicki: 2025/2026

Czas trwania: 2 semestry

Okres studiów: listopad 2025 – czerwiec 2026

Liczba godz. zajęć: 300 godzin oraz 30 godzin praktyki zawodowej

Forma kształcenia:
Niestacjonarna – zajęcia dydaktyczne odbywają się przez dwa semestry w systemie niestacjonarnym w soboty i niedziele w godz. 1000 – 1700 w salach i laboratoriach Instytutu Nauk Technicznych.
Praktyka zawodowa w wymiarze 30 godz. realizowana jest w drugim semestrze, zajęcia odbywają się w wybranych instytucjach, gospodarstwach lub pasiekach.

Główne bloki tematyczne/moduły w programie studiów:
Łąkarstwo i elementy nasiennictwa, ekonomika i organizacja gospodarstw rolnych, podstawy hodowli i żywienia zwierząt, mechanizacja rolnictwa
Rynki rolne i fundusze UE, ekonomika i technologia uprawy roślin, ekologia i ochrona roślin, podstawy pszczelarstwa, chemia rolna z elementami gleboznawstwa
Rachunkowość rolnicza, informatyka w transporcie i agrobiznesie, ekonomika transportu i produkcji, podstawy zarządzania z agroturystyką.

Forma potwierdzenia ukończenia studiów podyplomowych:
Studia kończą się uzyskaniem świadectwa ukończenia studiów podyplomowych zgodnego
z wymaganiami MNiSW.

Cena: 4 200 złotych (2 100 zł za jeden semestr).

Formy płatności:
a) jednorazowa płatność pełnego kosztu studiów przed rozpoczęciem edycji (rabat 5 %)
b) semestralna (płatność 50% kosztu studiów przed rozpoczęciem pierwszego oraz drugiego semestru studiów).

Szczegółowych informacji dotyczących programu kierunku oraz uruchomienia edycji ww. studiów podyplomowych udziela Dział Rozwoju i Współpracy PANS w Przemyślu od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 – 15.00
KONTAKT:
Centrum Studiów Podyplomowych i Kształcenia Ustawicznego
e-mail: studiapodyplomowe@pansp.pl tel.: 16 735 52 04

Opis kierunku

ROLNICTWO I EKONOMIKA AGROBIZNESU

CHARAKTER STUDIÓW PODYPLOMOWYCH

Kierunek studiów podyplomowych „Rolnictwo i ekonomika agrobiznesu” jest interdyscyplinarnym kierunkiem kształcenia o profilu praktycznym. W ujęciu problemowym należy do obszarów kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych.

Celem studiów jest przygotowanie absolwentów nierolniczych studiów wyższych do prowadzenia własnego gospodarstwa rolnego, pozyskiwania środków finansowych z funduszy strukturalnych UE oraz zdobycia uprawnień do zakupu ziemi, jakie stawiane są obecnie osobom rozpoczynającym działalność rolniczą. Studia dają kwalifikacje do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa, zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Ułatwienie startu osobom przejmującym gospodarstwa rolne od rolników przechodzących na renty strukturalne.

KORZYŚCI Z UKOŃCZENIA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH

Uczestnik studiów podyplomowych „Rolnictwo i ekonomika agrobiznesu” uzyskuje wiedzę teoretyczną oraz praktyczną z zakresu obszaru nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, niezbędną do prowadzenia własnego gospodarstwa rolnego. Absolwent uzyskuje prawo do nabywania lub dziedziczenia ziemi oraz pozyskiwania funduszy strukturalnych. Uczestnik jest przygotowany do aplikowania o wsparcie z funduszy europejskich oraz udziału w mechanizmie wsparcie rynku produktów pszczelich (WPR), który jest wdrażany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i ARiMR.

SYLWETKA ABSOLWENTA

Absolwent po ukończeniu studiów będzie posiadał m.in.:

  • podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii oraz nauk rolniczych, dostosowaną do studiowanego kierunku studiów,
  • podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów,
  • ogólną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach dostosowanych do studiowanego kierunku studiów,
  • podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich,
  • doświadczenie związane z utrzymaniem urządzeń i systemów technicznych i technologicznych typowych dla produkcji rolniczej, leśnej i przetwórstwa rolno-spożywczego odpowiednie dla studiowanego kierunku studiów, umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim z zakresu ekonomiki rolnictwa, wniosków aplikacyjnych dotyczących zagadnień związanych z pozyskiwaniem funduszy UE w zakresie kierunku studiów.